JANEVI

METALINZENERING-JANEVI

Панел за покривање на ѕид од полиуретан

Panel za pokrivanje na zid od poliuretan. Samoodrzlivi izolaciski paneli so metalna obvivka so dvojna koza

Самоодржливи изолациски панели со метална обвивка со двојна кожа со полиуретанска пена со висока густина (PUR или PIR) може да се користат како надворешен и внатрешен ѕиден поклопец во сите видови згради.

 • Тие се разликуваат по:
 • Исклучителна реакција на оган, класа B s1 d0 (PIR висок индекс)
 • Одличен капацитет за топлинска изолација, U вредност
 • Многу добар носивост како полиуретански панел
 • Без опасни материи, без CFC и HCFC
 • Произведено со:
 • Ширина на капакот 1000mm и 1200mm за видливи панели за прицврстување 1000mm и 1150mm за скриени прицврстувачки панели
 • со номинална дебелина 25мм, 40мм, 50мм, 60мм, 80мм, 100мм, 120мм, 150мм, 180мм, 200мм (видливо фиксирање) 40мм, 50мм, 60мм, 80мм, 100мм (скриено, 150мм)
 • во сопствени должини од 2м до 14м, во зависност од проектот

Карактеристични материјали

PUR / PIR полиуретанско изолационо јадро

Јадрото PUR полиуретанска пена со висока густина 40 kg/m 3 има одлична отпорност на пренос на топлина. Докажано е дека е најдобриот термоизолациски материјал во градежниот сектор.

Не содржи штетни материи, без мирис е и безбеден за здравјето и околината. Не содржи CFC и HCFC, супстанции кои го осиромашуваат озонот. Може да се рециклира и може да се користи за производство на секундарни производи. Неговата затворена клеточна структура е хемиски неутрална и тоа ја прави отпорна на влага и мувла. Тој е издржлив и неговите својства остануваат непроменети со текот на времето.

Покрај тоа, PIR пената тешко се запали, погодна за згради со барања за структурна отпорност на пожар. ПИР панелот од полиуретанска пена е класифициран како B-s1-d0 според стандардот EN 13501-1, што значи дека не пренесува оган, тешко е да се запали, нема/едвај произведува чад и не произведува запаливи или незапаливи честички. .

Суштински карактеристики:
 • Густина 40 ± 2 kg/m 3 (висок индекс)
 • Топлинска спроводливост, λ 0,023 W/mK
 • 95% затворена клеточна структура
 • Одговор на пожар, тешко се запали, класа B s1 d0

Опции за метален лим

Обично се користат претходно обоени и поцинкувани челични лимови со дебелина од 0,50 mm. По желба, достапни се метални лимови од различни материјали и дебелини.

 • Челик претходно обоен и поцинкуван или со заштитен слој од легура на алуминиум, според EN 10346 и EN 10143, од 0,35 mm до 1,0 mm, со полиестерски, пластизол, PVDF облоги во боја.
 • Алуминиумска легура од сериите 1xxx, 2xxx, 3xxx, обична или претходно обоена со Aluzinc заштитна обвивка, според EN 508-2, со номинална дебелина од 0,35 mm до 1,0 mm.
 • Нерѓосувачки челик, AISI 304 2B или AISI 316 L, од 0,35 mm до 1,0 mm, без облога во боја, мат или сјај.

Надворешни профили на лице

Надворешни профили на лице без формација на светлина рамни или со светлосна формација како што се Box 100 (50-50), Mini Box 51 (25,5-25,5), Microrib и Rebossed.

Внатрешни профили на лице

Внатрешни профили на лице без формација на светлина рамни или со светлосни формации како што се Box 100 (50-50), Mini Box 51 (25,5-25,5) и Rebossed.

По барање, постои опција за производство на панели каде внатрешниот метален лим може да се замени со рамен полиестерски лист со дебелина до 1mm, секаде каде што околината е екстремно корозивна.

Класична полиестерска боја

Полиестерските бои се најчести и најекономични премази. Тие се погодни и за надворешни и за внатрешни површини. Со номинална дебелина на облогата од> 20µm тие имаат многу добра отпорност на надворешни услови на околината.

Издржлива пластисолна боја

Облогата со пластизол е многу издржлива на надворешни услови на животната средина. Припаѓа на категоријата „само-заздравувачки“ премази при механички оштетувања. Со номинална дебелина на облогата од 200 µm, тој е погоден за апликации на отворено каде што барањата за издржливост се високи.

PVDF боја со висока потреба

PVDF бојата е погодна за згради со архитектонски апликации каде текстурата и задржувањето на бојата се важни. Номиналната дебелина на облогата е 50µm и е класифицирана во категоријата s1, во однос на нејзината реакција на пожар.

Опции за боја за обложување

Достапни се екстремно голем број опции за обложување во боја. Ве молиме погледнете го нашиот оддел за продажба за достапните бои (RAL1014 до RAL 9010).

Полиуретанска табла за ѕидна покривка, видливо фиксирање

Номинална дебелина

Тежина на панелот

(широчина на капакот 1000мм)*

Термичка трансмисија **
[mm] [кг/ м2 ] [W/m 2 .K]
25 9,3 0,76
40 9,9 0,58
50 10,3 0,46
60 10,7 0,37
80 11,5 0,28
100 12,3 0,22
120 13,1 0,18
150 14,3 0,15
180 15,5 0,12
200 16,3 0,11

Полиуретанска табла за ѕидно покривање, скриено фиксирање

Номинална дебелина

Тежина на панелот

(широчина на капакот 1000мм)*

Термичка трансмисија **
[mm] [кг м2 ] [W/m 2 .K]
40 10,1 0,69
50 10,5 0,54
60 10,9 0,43
80 11,7 0,29
100 12,5 0,23
120 13,3 0,19
150 14,5 0,15

 

* Тежината по единица должина беше пресметана земајќи ја предвид густината на јадрото од 40 kg/m 3 и номиналната дебелина на челичните лица 0,50 mm / 0,50 mm.

** Коефициентот на топлинска преносливост е пресметан земајќи ја предвид густината на јадрото 40 kg/m 3 , коефициентот на топлинска спроводливост од 0,023 W/mK и номиналната дебелина на челичните страни 0,50 mm / 0,50 mm.

Панелите  за покривање на ѕидот PIR се класифицирани во нотифицирани лаборатории, како  B s1 d0,  според EN 13501-1, во однос на реакцијата на пожар. Ве молиме побарајте го извештајот за класификација.

Полиуретанските ѕидни панели се достапни со два вида спојки, видливо прицврстување и скриено фиксирање. И при видливо и скриено фиксирање, панелите може да се монтираат или вертикално или хоризонтално.

Карактеристичниот дизајн на спојниците на панелите во комбинација со употребата на заптивки го минимизира просторот од панел до панел и на тој начин се постигнува:

 • Намалете ги топлинските мостови на минимум
 • Ограничување на пенетрација на воздух и влага
 • Минимизирајте го времето за инсталација
 • Ограничена употреба на дополнителни додатоци

Видливо поправање

Панелите за покривање на ѕидовите од минерална волна се прицврстени на структурата на лежиштето со стандарден метод на видливо закотвување. Овој метод додава сила на конструкцијата и индустриски изглед на зградата.

Скриено поправање

Достапни се и скриени прицврстувачки панели кои се прицврстени на структурата на лежиштето со методот на скриено закотвување. Панелот има таква конфигурација во својот профил така што потпорните елементи не се видливи и затоа нудат одличен естетски ефект без да се лишат нивните карактеристични својства.

Додатоци / артикли

Можно е и ова да ти се допаѓа…

  Браварски Услуги

  Во Метал Инженеринг Јаневи ќе добиете комплетна професионална услуга од професионалниот тим кои секогаш е подготвен да одговори на вашите барања.

  Video